Poděkování

Vážení zákazníci, děkujeme za Vaši přízeň v roce 2022 - doslova jste vykoupili naši zásobu figurek a udělali nám Vaším zájmem o každoroční rozšíření betlémku obrovskou radost. Moc si vážíme tolika věrných příznivců a těšíme se, že příští rok Vás zase překvapíme novými přírůstky. Buďte zdraví a mějte se rádi! Vše dobré do nového roku! A děkujeme! :) Vaše Betlémářství RÝGR


Doručení do Vánoc

Milí zákazníci, balíčky s doručením do Vánoc objednávejte již pouze přes Zásilkovnu, nejpozději do pondělí 18.12.2023. Děkujeme za Vaši přízeň a přejeme Vám poklidný advent a radostné Vánoce! Vaše Betlémářství RÝGR


Rozhovor v Rozmarýně

Jak stará je tradice cínových betlémů? Byly typické pro podhůří Orlických hor, kde tvoříte?
Pro Orlické hory a přilehlé kraje jsou typické kralické figurky. Vyřezávaly se ve velkém z vařeného smrkového dřeva a myslím, že je zná každý. Jednoduše omalované, na trhu za pár šestáků. 
Dnes
 leckde rodinná památka, nebo drahý artikl ve starožitnictví. Obecně se kovy v betlémářství používaly minimálně, pro obtížnost zpracování. Z devatenáctého století se zachovalo pár betlémských figur namalovaných na cínovém plechu, ale tehdejší barvy na cínu brzy bledly, tak se technologie neudržela. Ostatně cínu se říkalo stříbro chudých a byl vždy drahou surovinou pro masovou produkci. I ti cínoví vojáčci byli vlastně spíš olovění.   

Víte, kolik figurek jste už odlil? 
Je to častá otázka a jsem vždycky bezradný. Nevím, statistika jde to trochu mimo mě. Za ta desetiletí jsou to tisíce betlémských sestav, co v rodinách zdobí vánoční večer. Stává se mi, že se s někým seznámím, a po čase vyjde najevo, že má moje figurky doma. Není to masovou produkcí, ale asi tím, že se přitahujeme nějakým společným životním stylem. 

Každé Vánoce přidáváte figurky další. S jakými novinkami přijdete letos? 
Novinky musí být! Je to něco, co mě baví, spojuje s tradicemi i s odběrateli. Dříve si lidé před Vánoci chodili nakoupit na trh do svého betlémka nějakou novinku, vyřezávaného kraličáka. Mám věrné zákazníky, co opravdu berou všechno. Často už to ani není čistě obchodní vztah, ale jakési „betlémské“ přátelství. Je hezké, když se třeba rodiče rozhodnou koupit betlémek svým dětem, když dospěly a odcházejí z domova – aby s sebou měly připomínku rodinných Vánoc. I letos je možné si betlémek rozšířit, třeba o poustevníka s jeskyní nebo o pasáčka vepřů s pašíkem.

Co je podle vás na cínovém betlému jedinečné?
Promluvím spíš za své zákazníky. Myslím, že oceňují to, že si na nevelkém prostoru mohou stavět před Vánoci svůj betlémek. Že je to činnost hravá a rozmanitá, vždyť si každý rok mohou udělat radost novými přírůstky. Často betlémek staví rodiče s dětmi a je to součást jakési biblické dějepravy, třeba vysvětlit, proč se do betléma tři králové přidávají až v lednu. Na svém webu mám ke každé figurce drobnou legendu. 

Kde se dají vaše figurky koupit? 
Objednávky přijímám prostřednictvím internetového obchodu, kde uvádíme i každoroční novinky. Všichni mi říkají, že ve skutečnosti vypadají figurky o mnoho lépe, než na sebelepší fotografii. Miniatura samozřejmě zvětšením na monitoru ztrácí roztomilost. Tak je stále nejlepší reklama spokojený zákazník, který se chlubí ostatním. O takové nouzi nemáme! A je část odběratelů, kteří si raději pro figurky přijedou osobně. Je to pro ně součást vánočních rituálů, třeba si i spolu vypijeme čaj. 

Jak velký je o Vaši tvorbu zájem? Daří se vám uspokojovat poptávku? 

Pracuji pilně celý rok, samozřejmě betlémských figurek se nejvíc prodá na podzim, před Vánoci. To je frmol. Pak si i rád odpočinu. Mám ještě druhý „sortiment“, figurky podle foglarovek, postavičky z Rychlých šípů. To je jarní radost. A další okruh lidí, s nimiž je hezké se přátelit.

Co vás na tomto řemesle fascinuje? 

Slovo fascinuje bych nepoužil. Mám rád svou práci a dělám ji, jak nejlépe dovedu. Baví mě, že výsledek dělá viditelnou radost, potěšení. Je to práce o samotě, zároveň přináší i setkávání se zajímavými lidmi. A také mi stále dává to, proč jsem kdysi s cínovými figurkami vlastně začal, volnost.  

Mohou vás lidé vidět někdy při práci?  
Figurky jsem veřejně odléval třeba v rámci Noci kostelů, za oltářem u Pražského Jezulátka. Zájem byl obrovský, lidé stáli ve frontě dvě hodiny. Ale to je pro mě možné jednou za čas. S časem a životem už musím nějak hospodařit. Formičky, modely rád ukážu při kontaktu se zákazníky. Největší zájem vzbuzují štětečky, protože titěrnost malování prostě okouzluje. Ale jak s oblibou říkám, nic na tom není! 



Text: Andrea Skalická (Rozmarýna 11/2023)


Betlémářství ve Forbes

Děkujeme za krásnou podporu, které se nám od vás, věrných i nových zákazníků, letos dostalo! Ze samé radosti už vzniká v dílně nová figurka pro další Vánoce. Nejen o řemesle, cínaření, betlémaření vyšel pro Forbes.cz článek od Klárky Mandausové. Určitě se o nás dozvíte něco nového! 


Autor inzerátu Havlovi

Betlémář Petr Rýgr povídá o tom, jak to s inzerátem bylo. Jako 28 letý dostal do společenské rubriky Rudého práva blahopřání Václavu Havlovi. Inzerát vyšel 7. října 1989 a hned se stal senzací. Přečtěte si rozhovor zde.



Tři králové

U starých betlémářů byl tříkrálový den dnem rušným! Dvanáctý den po Štědrém večeru, v den jinak také nazývaný Boží křtění, se betlémská scéna značně rozšířila. Do Svaté země se malému Ježíškovi přišli poklonit mudrcové, betlémští Tři králové. Místo před chlévem, dosud zaplněné klanějícími se pastýři a prostými darovníky, získalo lesk a pompu. Zlato a purpur, exotika orientu. Velká sláva před vynuceným útěkem do Egypta už jen s oslíkem. Do Hromnic, kdy se betlém sklízel, je ještě mnoho času...


Já využiji tříkrálové slávy k poděkování za všechny vaše milé vánoční vzkazy a přání, i za popisy nebo fotografie toho, jak si betlémek stavíte doma vy. Však už na stole vzniká forma pro slona, aby ta sláva mohla být za rok zase o něco větší.

Za Betlémářství Rýgr přeji všem radostný rok a pevné zdraví.   

Petr Rýgr

P.S. Vybral jsem dvě letos došlé betlémské fotografie, od pana Ondřeje Vávry z Nového Bydžova a od paní Pavly Zítkové z Náchoda. Betlémy žijí!




Vzpomínky na vznik

„Je to letos třicet let, co jsem prvně vystavoval a prodával své cínové betlémy. V roce 1988 vyšlo vládní nařízení, které dovolovalo tam, kde socialistický erár nestíhal, drobné podnikání. Opravy bot, pečení housek a také výrobu upomínkových předmětů. Nebylo to ale zase tak snadné! 


Když jsem se žádostí přišel na Národní výbor, zjistil jsem, že těch povolení a vyjádření musím mít celý štůsek. Úředníci nebyli ani tak nepříjemní nebo neochotní, jen se každý bál v tak ideologicky delikátní situaci rozhodnout. Když už se zdálo, že je všechno pohromadě, zase se našlo něco, co by ještě mohlo v deskách být. Třeba vyjádření z Jablonce, že lití bižuterie má takové a takové oborové číslo. Tak hurá do Jablonce. Tyhle průtahy trvaly skoro půl roku! Od 1. září 1988 jsem mohl odlévat cínové figurky a malovat akvarely. Než jsem dostal do občanského průkazu zápis "osoba samostatně hospodařící", proběhlo ještě místní šetření z MNV. Odpovědný funkcionář vzal do ruky cínovou Marii a bezelstně prohlásil, konečně vím, co to ty akvarely jsou! 


Před prodejem jsem musel nechat každou zamýšlenou figurku vyfotografovat a snímek zaslat na Krajský národní výbor v Hradci Králové, Krajské kulturní komisi. Když komise nalezla, že výrobek není ničím podezřelý, úředníci zezadu na fotografii napsali schváleno, připsali jednací číslo a otiskli kulaté razítko. U různých Krakonošíků a krkonošských horalů nebyl problém. Jen fotografie betlémských figurek přišla zpátky neorazítkovaná, ale také bez jakéhokoliv vysvětlení. Nikdo se nechtěl namočit tak, ani onak. Nakonec mi vypomohla přímluva z etnografického oddělení Národního muzea v Praze, že to je přeci součást lidových tradic! Komise povolila. Jen se soubor nesměl jmenovat Betlém, ale "figurky s lidovými motivy". 


Tu trutnovskou vánoční výstavu, kde jsem prvně betlémky vystavoval a prodával, organizovala později slavná módní návrhářka Helena Fejková. A pomohlo mi to v tom, že si tam figurek všimli paní z ÚLUVU, Ústředí lidové umělecké výroby. Nabídli mi smlouvu, a už jsem nebyl takový otloukánek. Protože v plánovaném socialistickém hospodářství jsem musel mít bumážku i na nákup silikonového kaučuku, bez kterého nešly vyrábět formy. Ten byl jinak jen pro umělce! 


Reklama tenkrát vůbec neexistovala, a přece se nám dobře dařilo. Mám z té doby kufřík milých dopisů, v kterých mi lidé psali, kde betlémek viděli, a že by jej také chtěli. Už tehdy začala milá hra na každoroční doplňování darovníků. S některými lidmi jsem přes betlémy v každoročním předvánočním spojení už tři desítky let! Někteří dokoupili další betlémek svým mezitím dorostlým dětem, aby měly Vánoce jako dřív, a je to i tak, že někdy už si další figurky pořizují dědicové. Ani si nedovedu přestavit, že bych před Vánoci nějaké novinky pro všechny ty milé betlémové přátele neměl. Gloria in excelsis Deo - a na zemi pokoj lidem dobré vůle!“   


Petr Rýgr, Přibyslav pod Orlickými horami   





30 LET OD ZALOŽENÍ

Betlémářství RÝGR letos slaví 30 let od založení rodinné firmy! Na oslavu cínařského řemesla jsme se pustili do doposud technologicky nejnáročnější sestavy, která bude spolu s druhou "výroční" novinkou k objednání od 20.10.2018.


Betlémářství na ČT2

V Rodinném výčepu/ z cyklu NÁŠ VENKOV (ČT2)

"Petr Rýgr je činorodý muž mnoha zájmů, který vždycky toužil po volnosti a svobodném vyjadřování. Napsal dva průvodce historií Orlických hor, vybudoval si vlastní kino a na přilehlé zahradě pořádá divadelní a hudební festival Den Výčepního listu. Doma připravuje pro okruh svých přátel kulturní akce v „Rodinném výčepu“ a vydává i svůj časopis Výčepní list. Ale jeho největší vášní jsou cínové figurky, z nichž vytváří jedinečné betlémy."

                                                                                                       Tentokát se kamera netočila jenom kolem betlémářství.


Krátký film odvysílá ČT2  v sobotu 16.12.2017 v 9 hodin v rámci cyklu Náš venkov.


Nové stránky

Vítejte na nových stránkách Betlémářství RÝGR! Přidali jsme nové způsoby dopravy a platby, fotky a spoustu informací o našich cínových figurkách a jejich výrobě. 


Betlémář v televizi

V produkci České televize letos vznikne v rámci pořadu Náš venkov krátký film o Petru Rýgrovi a nejen jeho betlémech. Zatím se můžete podívat na loňskou reportáž o našem betlémářství v Toulavé kameře tady.